fbpx

De 3 fases die je als ondernemer door gaat

Bij het ondernemen kom je 3 fases tegen die elke ondernemer doorgaat. Elke fase heeft zijn eigen charme en elke overgang naar de volgende fase ook weer zijn eigen uitdagingen. Ik zie bij elke ondernemer dezelfde obstakels terugkomen waar ze vastlopen in die overgang, met name van fase 2 naar 3 waarin je van manager naar CEO gaat. 

Wanneer je weet in welke fase je nu zit, is het makkelijker om je prioriteiten te stellen. Je weet dan namelijk precies wat de volgende stappen moeten zijn om je bedrijf te groeien. Ik neem je mee door elke fase, de uitdagingen en de stappen hoe je naar de volgende fase gaat wanneer je daar klaar voor bent. 

Fase 1: Opzetten

In deze eerste fase heb je het idee voor je bedrijf concreet gemaakt en ben je gestart met ondernemen. Je bent je social kanalen aan het opzetten en laat de wereld weten wat je doet. Je eerste aanbod staat online en misschien heb je zelfs al wat klanten binnen gehaald. 

Op dit punt heb je ideeën genoeg voor je bedrijf en (gelukkig) ook voldoende tijd om ze op te zetten. Je grootste focus is op je omzet; je wilt genoeg kunnen verdienen om van te leven. 

Wanneer je in fase 1 zit, is het belangrijk om lekker te experimenteren met je aanbod, uitvinden wat werkt (en wat niet) en ontdekken welke richting je je bedrijf op wilt sturen. Dit is ook meteen de uitdaging die je moet overkomen om naar fase 2 over te gaan. 

Fase 2: Uitvoeren

Wanneer je in de volgende fase belandt, heb je genoeg klanten en loopt je bedrijf al heel aardig. Je kunt er goed van leven, meer dan dat zelfs. In de uitvoerende fase ben je vooral aan het, jawel, uitvoeren van wat je doet. 😉 Als je diensten verkoopt, dan ben je die aan het uitvoeren voor je klanten. Wanneer je producten verkoopt in een webshop, dan ben je vooral aan het inkopen, verkopen en je items bij de klant krijgen. 

De uitvoerende fase draait vooral om het draaiende houden van je bedrijf, datgene doen waarvoor je bent gaan ondernemen. Voor sommige mensen is fase 2 het eindstation, zij willen niet per se opschalen of hun bedrijf groeien en dat is ook helemaal oke. 

Ik schat in dat jij de ondernemer bent die nog een hele hoop plannen en ideeën voor je bedrijf hebt die je ooit zou willen opzetten, maar daar heb je op dit moment geen tijd voor. Het dagelijks runnen van je bedrijf kost je al alle tijd die je hebt en aan je bedrijf werken komt voorlopig even op de tweede plek. 

Wanneer het je gaat frustreren dat je nooit de tijd hebt om alles te doen wat je wilt doen, dan is het tijd voor de overgang naar fase 3. Je vindt het niet langer prima om bepaalde plannen te laten liggen vanwege tijdgebrek, wilt meer omzet gaan draaien met die plannen maar niet nóg meer werken in een week (dat doe je echt al genoeg) en hebt grote behoefte aan meer vrijheid in je bedrijf. 

Deze overgang is een van de moeilijkste, want de meeste ondernemers weten niet hoe ze bij het volgende level komen en hebben ook nog eens geen tijd om zich daarin te verdiepen. 

Om van fase 2 naar 3 te gaan, van manager naar CEO, is het essentieel om alle systemen in je bedrijf uit te werken en goed neer te zetten. Je focus moet liggen op het efficiënter maken en structureren van je bedrijf, zodat er meer tijd en ruimte vrij komt voor het leiden ervan.

Fase 3: Leiden

In deze derde fase doe je minder van het uitvoerende werk. Daarvoor is het niet vereist dat je een team hebt opgebouwd of taken uitbesteedt, dit kun je al bereiken door je processen te automatiseren en standaardiseren. Wanneer alle systemen goed zijn ingericht, ben jij namelijk een stuk minder nodig in je bedrijf.

Wanneer je in deze fase bent gekomen, houd je je meer bezig met het vertalen van jouw visie naar dat wat je naar buiten brengt met je bedrijf. Je haalt de ideeën die je in je hoofd hebt eruit, brengt ze in de praktijk en verdient er geld mee. Inmiddels loopt je bedrijf niet meer 100% op jou, maar ook op automatiseringen en wellicht een (freelance) team of rechterhand als je daar behoefte aan hebt. Je hebt genoeg tijd om zowel in als aan je bedrijf te werken en kunt vooruit kijken wat er nodig is voor de groei van je bedrijf.

Thank you, next

Elke fase heeft zo zijn eigen charme en obstakels. De ondernemers die ik help en spreek (en waar jij waarschijnlijk ook onder valt), zitten in de overgang van fase 2 naar fase 3. Ze willen vanuit de managerpositie in de CEO rol stappen en veel meer tijd hebben om ‘te ondernemen’ in plaats van alleen uit te voeren. 

Denk er nu eens over na in welke fase jij zit en bekijk kritisch of je daar nog tevreden bent. Zo ja, helemaal top! Zo niet, wat moet je dan gaan doen om naar de volgende fase te gaan? Wat moet jouw prioriteit zijn?

Voor alle ondernemers die van uitvoeren naar leiden willen, deel ik (helemaal gratis) via een mailing handige stappen, kennis en tools om je bij die overgang te helpen. Elke week ontvang je een mail bomvol waarde waarmee je direct aan de slag kunt. Wil jij deze ook gratis ontvangen? Schrijf je hieronder in!

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley Barendregt en ik word ontzettend blij van structuur en systemen. Mijn mailbox zal nooit 500 ongelezen e-mails bevatten en mijn laptop is netjes geordend in mapjes en categorieën. Regelmatig help ik vriendinnen en collega’s met dingen zoals hun inboxen opschonen of hun kledingkasten ordenen. Structuur, organisatie, discipline – that’s my thing!

meer over mij

Ontvang wekelijks tips om tijd te besparen en laat mij je helpen om meer structuur in je leven aan te brengen!

Populaire posts

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.