fbpx

Nieuwe gewoontes aanleren en volhouden doe je zo

Weet je welke uitspraak mij echt kriegelig maakt?

“Ik zou het liefst ook wel elke dag […vul in…] doen, maar daar heb ik echt geen tijd voor”.

Of, ook een frequent flyer:

“Oh, doe je dat echt? Waar haal je de tijd vandaan?!” 

Misschien heb jij een van deze uitspraken zelf wel eens gemaakt. Dat is oke, lees dan vooral nog even verder.

Laten we het over een ding met elkaar eens zijn…

We hebben allemaal evenveel uren in een dag. Hetzelfde aantal uren als Beyoncé, Michelle Obama, Marie Forleo, whoever jouw rolmodel is. Jij hebt niet minder tijd dan een ander. We kunnen nergens uren bijkopen in de dag. We hebben allemaal 24 uur, of 1.440 minuten, of 18.600 seconden per dag. En elke dag krijg je weer netjes dezelfde hoeveelheid tijd als gister en kun je weer opnieuw beginnen.

Waar het om gaat is hoe je die tijd indeelt. ⁠⁠Bepaalde dingen doen, gewoontes volhouden, is een kwestie van het in je systeem inbouwen. Je poetst toch ook elke dag je tanden omdat dat echt belangrijk is? Waarom is dat wat jij graag regelmatig zou willen doen dan blijkbaar minder belangrijk, dat je daar geen tijd voor maakt? Of misschien een betere vraag: waarom is je excuus om het niet te doen belangrijker dan de reden om het wel te doen? 

Maak het belangrijk genoeg voor jezelf

Ik lees elke dag minstens een half uur, gewoon ‘s avonds in bed. Dat doe ik al vanaf het moment dat ik heb leren lezen en ik ben er nooit mee gestopt, zó belangrijk is het voor me. En ja, dat betekent dat ik dus vroeger naar bed ga, zodat ik kan lezen. Dat betekent ook dat wanneer dat niet lukt, ik soms een klein beetje inlever op mijn slaap zodat ik nog even kan lezen. Zo ingebakken in mijn systeem zit het, zo essentieel vind ik het. Wanneer ik tegen mensen zeg dat ik elke dag lees, hoor ik bijna altijd “dat zou ik ook wel willen, maar ja, daar heb ik echt geen tijd voor”.. 

Een ander voorbeeld: ik stuur elke zondag een ‘nieuwsbrief’ (vind dit zo’n ouderwets woord voor wat het is!) naar mijn mailinglijst. Zonder onderbreking, er zal geen zondag voorkomen dat ik geen mailing stuur, want ik vind het belangrijk (en leuk) om waardevolle kennis en tips te kunnen delen met de ondernemers die zich daarop hebben ingeschreven. Dus een zondag missen is simpelweg geen optie. Betekent dat dat ik ‘m altijd moeiteloos uit mijn pen krijg? Zeker niet! Ik weet ook wel eens niet waar ik het dit keer over ga hebben en ik twijfel ook vaak zat aan ‘of dit wel waardevol genoeg is’. Maar ik verstuur ‘m wel, dat staat altijd vast en daar is niet over te onderhandelen met mezelf. 

Gewoontes inbouwen

Als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren én volhouden, moet je het inbouwen in je systeem op een manier die voor jou werkt. Dat is vaak even testen en aanpassen, maar wanneer je het hebt gevonden, kun je het voor altijd volhouden zonder dat het als volhouden voelt. 

Zo schreef ik mijn wekelijkse mail eerst altijd ‘wanneer ik inspiratie had’. In de praktijk kwam dat neer op vrijdagmiddag zitten balen omdat ik het weer vergeten was de rest van de week en dan nog met veel moeite een waardevolle mail eruit persen. Sinds ik al mijn newsletters voor de hele maand op één (vaste) dag schrijf, heb ik er nooit meer moeite mee gehad om het te onthouden. Experimenteer eens met momenten en dagen waarop je een bepaalde gewoonte wilt inbouwen en bekijk welk moment als het meest makkelijk aanvoelt. 

Lukt het jou maar niet om iets te doen en betrap je jezelf erop dat “geen tijd” jouw excuus is? Vraag jezelf dan eens af waarom dat excuus belangrijker is dan het wél doen.

Die waardevolle kennismail elke week, die kun jij ook gratis ontvangen. 😉 Ik deel elke zondag handige tips, tools en stappen om tijd te besparen in je bedrijf en efficiënter te werken. Schrijf je hieronder in!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley Barendregt en ik word ontzettend blij van structuur en systemen. Mijn mailbox zal nooit 500 ongelezen e-mails bevatten en mijn laptop is netjes geordend in mapjes en categorieën. Regelmatig help ik vriendinnen en collega’s met dingen zoals hun inboxen opschonen of hun kledingkasten ordenen. Structuur, organisatie, discipline – that’s my thing!

meer over mij

Ontvang wekelijks tips om tijd te besparen en laat mij je helpen om meer structuur in je leven aan te brengen!

Populaire posts

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.