fbpx

Hoe je met Scrummen snel en effectief je doelen behaalt

Snel en effectief je doelen behalen, dat willen we allemaal wel. In de realiteit is dit soms echter een stuk moeilijker dan het lijkt. In je hoofd heb je een lijst van 100 dingen die je moet doen om dat ene doel te behalen en terwijl je aan die taken werkt, komen er weer tientallen nieuwe bij. Je to-do list raakt voller en voller, al snel raak je het overzicht kwijt en lijkt de eindstreep steeds verder uit zicht te raken.. 

What if I told you there is a way? Ik ben echt groot fan van de Scrum methode. Deze is ontwikkeld door o.a. de Amerikaanse Jeff Sutherland en inmiddels wordt deze manier van werken over de hele wereld geïmplementeerd. Er zijn zelfs vacatures voor Scrum Masters en bedrijven zoals Apple, Google en Facebook hebben de methode omarmd. De grootste belofte van Scrummen: tweemaal meer doen in de helft van de tijd. En het werkt. Echt.

Scrummen, wat is dat dan?

Scrummen is een werkwijze waarop je je continue aanpast op veranderende omstandigheden. Agile werken, zoals ze het ook wel noemen. 😉 Door alle taken voor een project inzichtelijk te maken en hier punten aan te hangen voor de hoeveelheid werk die je ervoor nodig hebt, krijg je een betere perceptie van tijd en wordt je productiviteit gelanceerd. Us humans zijn namelijk ontzettend slecht in het inschatten van hoe veel tijd we ergens voor nodig hebben en hoe veel we in (bijvoorbeeld) een week gedaan kunnen krijgen. Daarom beoordeel je je taken in de Scrum methode op de hoeveelheid werk, niet het aantal uren dat je er voor nodig denkt te hebben.

Het enige wat je voor Scrummen nodig hebt is een groot bord, magneten/punaises en een berg post-its. Dan ga je je backlog invullen: je deelt alle taken die je hebt op in zo klein mogelijke, behapbare stukken en hangt deze op het bord. Daarna stel je je sprint vast (vaste tijdsperiode) en die deel je in met de to do’s voor die periode. Je kunt het zo groot of klein maken als je zelf wilt – je kunt retrospectives doen, een grafiek maken van hoe veel werk je per dag doet, hoeveelheid punten die je per week wegwerkt bijhouden (aanrader!), etc. Het hangt er maar net vanaf wat voor jouw business werkt.

Bij mijn job bij Fitgirlcode heb ik een half jaar geleden het Scrummen geïmplementeerd. Fitgirlcode is een start-up met een relatief klein team, maar toch gebeurt het snel dat je allemaal op je eigen ‘eilandje’ zit. Bij een project was samenwerken geen probleem, maar er was weinig tot geen inzicht hoe ver de rest was met haar taken en of we het einddoel op tijd gingen behalen. Totdat we gingen Scrummen.

Door het Scrum bord (ja, dat is ‘m hierboven) en de daily stand-ups (staande meetings die niet langer mogen duren dan 3-5 minuten) wisten we niet alleen wat de stand van zaken was, maar we vlogen door de taken heen. We kwamen erachter dat we véél meer werk konden doen in een week dan we dachten. Eventuele obstakels werden weggewerkt nog voordat ze ontstonden en we hebben onszelf keer op keer verbaasd. Sinds dat we begonnen zijn met Scrummen een half jaar geleden hebben we meerdere succesvolle projecten gestart en afgerond, projecten waar we normaal makkelijk 6-12 maanden over zouden doen. Daardoor hebben we meer omzet gedraaid en werkt het team productiever dan ooit.

Waarom dit ook voor jou als ondernemer werkt

Leuk, voor een team werkt het goed. Maar waarom is het dan voor jou als ondernemer ook van belang om te gaan Scrummen, als jij degene bent die al het werk in je eentje doet? De Scrum methode helpt je bovenal om inzicht en overzicht te krijgen in de taken die je moet doen om een project te realiseren. Het helpt je ook om beter te kunnen inschatten hoe veel werk jij kunt doen in een bepaalde tijdsperiode (trust me, het is meer dan je denkt) en zorgt ervoor dat je niet in de overwhelm-modus raakt. Want die kennen we allemaal veel te goed. 😉 Je hebt dus helemaal geen team nodig om de vruchten te plukken van Scrum.

Voor #LIFEGOALS heb ik uiteraard ook een Scrum bord gemaakt en daardoor wist ik heel precies wat ik moest doen om het te lanceren en hoe ik dat ging klaarspelen. Vaak kwamen er terwijl ik bezig was allemaal nieuwe taken bij die ik eerst nog niet had gezien maar die wel noodzakelijk waren. Je kunt hem dan erbij zetten in je toch-al-chaotische-notitie app van je telefoon, of je kunt hem op je Scrum bord plaatsen. Het enige verschil is dat hij in je notities altijd blijft staan, als een vergeten gedachte op een grote hoop, en op je Scrum bord wordt hij daadwerkelijk gedaan. Hallo effectiviteit!

Start met Scrummen

Ik help je graag om met Scrummen te beginnen. In 2,5 uur kijken we in een privé sessie naar hoe we de methode voor jouw business kunnen gebruiken, welk project de meeste focus nodig heeft en ga ik samen met jou je persoonlijke Scrum bord maken. Ik word daar namelijk ontzettend blij van en ik beloof je dat je met overzicht, een helder hoofd en een new-found focus naar huis gaat. Je bent geen tijd kwijt aan enige voorbereiding en na de sessie kun je helemaal zelfstandig verder. Wil jij een Scrum sessie met mij doen? Vul het contactformulier hieronder in voor een prijsopgave!

Meld je aan voor een Scrum sessie

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley Barendregt en ik word ontzettend blij van structuur en systemen. Mijn mailbox zal nooit 500 ongelezen e-mails bevatten en mijn laptop is netjes geordend in mapjes en categorieën. Regelmatig help ik vriendinnen en collega’s met dingen zoals hun inboxen opschonen of hun kledingkasten ordenen. Structuur, organisatie, discipline – that’s my thing!

meer over mij

Ontvang wekelijks tips om tijd te besparen en laat mij je helpen om meer structuur in je leven aan te brengen!

Populaire posts

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.