fbpx

Nee zeggen kan ontzettend lastig zijn. Je wilt iemand niet kwetsen, je collega’s niet laten denken dat je de workload niet aan kunt of de indruk wekken dat je geen zin hebt om iets te doen. Zonde, want nee zeggen kan je ongelofelijk veel tijd besparen zonder dat een van deze scenario’s werkelijkheid wordt. Daarnaast hoef je door nee te zeggen geen dingen meer te doen waar je stiekem geen zin in hebt. Klinkt ideaal, toch?

We zijn snel geneigd om maar ‘ja’ te antwoorden op dingen waar we liever nee tegen zeggen, zodat we het probleem nog even voor ons uit kunnen schuiven. Het is als het ware een shortcut, omdat je nú niet verder hoeft na te denken over dat saaie verjaardagsfeestje waar je heen moet of die berg werk die je zojuist hebt aangenomen. Helaas komt het later altijd terug en voor je het weet, zit je een hele avond in een kringetje kaas en worst te eten vanwege een verjaardag van een eigenlijk-best-wel-vage kennis die je al in tijden niet meer hebt gezien.

Nope nope nope

Klinkt dat herkenbaar? Been there, done that, my friend! Niet vaak genoeg nee zeggen is een van de grootste oorzaken waarom we te weinig tijd hebben. Ik zei op veel dingen ja omdat ik bang was om leuke dingen te missen (FOMO is real 😉 ) of mensen te kwetsen. Ik had het idee dat ik overal mijn gezicht moest laten zien. Het resultaat: een overvolle agenda van allemaal dingen waar ik niet per se gelukkiger van werd. Met de volgende tips heb ik dat compleet omgegooid, heb ik veel meer tijd over en doe ik alleen nog dingen die ik écht leuk vind.

1. Denk aan de opportunity cost

In Tony Crabbe’s boek ‘Busy‘ (aanrader!) ontdekte ik dat elke ‘ja’ een opportunity cost heeft. Het harde feit blijft dat je tijd nooit meer terug krijgt. Als je het eenmaal hebt gegeven, is er geen weg meer terug. Er is helaas geen time fairy waarbij je je tijd retour kunt vragen omdat iets tegenviel. Daarom is het des te belangrijker dat je de tijd die je hebt goed besteedt! Als je nu ja tegen iets zegt, gaat dat ergens van ten koste. Dat is in principe geen negatief iets, maar je moet je wel goed bedenken of dat het waard is.

Bijvoorbeeld: je wordt onverwachts gevraagd om ‘s avonds mee uit eten te gaan, maar je had eigenlijk een avondje met jezelf op de bank gepland. Je voelt je schuldig om nee te zeggen, aangezien je geen goed excuus hebt om niet mee te gaan. Maar wat als je door dat avondje uitrusten de batterij weer helemaal oplaadt en morgen dubbel zo hard kan knallen op dat project waar je je doorheen aan het worstelen bent? Maak de balans op: gezellig etentje vs. de batterij opladen. Besluit welke opportunity cost je het waard vindt!

2. Manage de verwachtingen

Als je eens hebt besloten om nee te zeggen (go you!), dan is het allerbelangrijkste het managen van de verwachtingen die mensen van jou hebben. Zeg niet eerst ‘misschien’ of ‘ik kijk nog even’ in de hoop dat de ander de hint opvangt. Daarmee stel je iemand alleen maar teleur als je uiteindelijk nee zegt of niet op komt dagen. Wees direct duidelijk zodat de ander weet wat hij/zij van jou kan verwachten.

3. Pak het anders in

Nee zeggen staat absoluut niet gelijk aan mensen kwetsen. Het gaat er voornamelijk om hoe je het aan ze brengt. Sarah Knight heeft hier een heerlijk boek aan gewijd: The Life-Changing Magic of Not Giving A F*ck. Een van haar voorbeelden is de peanutbutter party die haar vriendin regelmatig organiseert (denk aan een soort tupperware party voor pindakaas). De schrijfster heeft eigenlijk een bloedhekel aan pindakaas, maar gaat elke keer trouw omdat ze haar vriendin niet wilt kwetsen. Uiteindelijk realiseert ze zich zonde dit van haar tijd is. Bij de eerstvolgende uitnodiging neemt ze haar vriendin even apart en legt ze uit dat ze niet zo dol is op pindakaas, maar de organisatorische vaardigheden en entrepreneurial spirit van haar vriendin onwijs bewondert. Ze is er helaas de volgende keer dus niet bij, maar gaat graag een keer samen een hapje eten om bij te kletsen. Resultaat: vriendin niet gekwetst én samen wat quality time ingepland!

4. Bedenk je waar je echt bij moet zijn

Ik zeg natuurlijk niet dat je voortaan overal nee op moet zeggen. Maar als jij deze blogpost leest, betekent het wel dat je op zoek bent naar manieren om meer tijd over te houden. En dat kan nee zeggen voor je doen! Dat neemt natuurlijk niet weg dat er sommige dingen zullen zijn waar je écht niet onderuit komt, zoals dat ene werk event of die jaarlijkse familie bijeenkomst waar jouw afwezigheid direct opgemerkt wordt. Bedenk je daarom elke keer of je hier echt bij moet zijn of dat je een keertje kunt overslaan. Als je kunt overslaan en je hebt er geen zin in: say no!

Om het makkelijker te maken heb ik een gratis cheatsheet voor je gemaakt welke je bij dit soort beslissingen kunt gebruiken. Zo weet je heel snel of jij ja of nee moet zeggen! Schrijf je hieronder in voor mijn nieuwsbrief om de cheatsheet gratis in je inbox te ontvangen!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley Barendregt en ik word ontzettend blij van structuur en systemen. Mijn mailbox zal nooit 500 ongelezen e-mails bevatten en mijn laptop is netjes geordend in mapjes en categorieën. Regelmatig help ik vriendinnen en collega’s met dingen zoals hun inboxen opschonen of hun kledingkasten ordenen. Structuur, organisatie, discipline – that’s my thing!

meer over mij

Ontvang wekelijks tips om tijd te besparen en laat mij je helpen om meer structuur in je leven aan te brengen!

Populaire posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.