fbpx

3x Apps om je productiviteit te boosten

Onze telefoons lijken vaak wel aan onze handen geplakt. Hoe kan dat ook anders in een tijdperk van WhatsApp, Facebook, Instagram en nog talloze andere social media? We staan altijd ‘aan’; het eerste wat ik ‘s ochtends doe, is mijn notificaties checken. Als ik bezig ben, ligt mijn telefoon vrijwel altijd naast me en houd ik een schuin oog op de meldingen die binnen komen. Toch hoeft je telefoon niet altijd voor alleen maar afleiding te zorgen. Er zijn namelijk juist hele handige apps om je productiviteit te boosten! Vandaag deel ik mijn 3 favoriete apps met je.

1. Toggl

Mijn coaching klanten krijgen van mij altijd de opdracht om na onze eerste sessie een week lang hun tijd te tracken met Toggl. Dit is in eerste instantie bedoeld om meer inzicht te krijgen in hoe je je tijd indeelt en of hier inefficiënties inzitten waar we dan mee verder aan de slag kunnen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je hierdoor merkt dat je ontzettend veel tijd kwijt bent aan Instagram, terwijl dat niet jouw core business is. Je zou dan kunnen besluiten om het uit te gaan besteden of er een cursus in te doen zodat je het beter onder de knie krijgt en er minder tijd aan kwijt bent. Daarnaast heeft je tijd tracken een heel leuk side effect – je wordt er namelijk productiever van! Doordat je je bewust bent van de tracker die aan staat, geef je minder snel toe aan afleiding en focus je je op de task at hand. Ideaal!

Toggl kun je gratis downloaden op je telefoon, maar is ook op desktop te gebruiken. Ik gebruik het zelf niet elke dag (daar zou ik helemaal kriegelig van worden, om altijd mijn tijd te tracken), maar wel vaak wanneer ik voor een klant bezig ben. Een win-win, want zo kan ik goed bijhouden hoe veel uur ik moet factureren én ik ben een stuk meer gefocust!

2. Be Focused

Ik ben echt onwijs fan van de pomodoro techniek. Hierbij werk je 25 minuten gefocust aan één to do, waarna je 5 minuten pauze houdt. De key is wel dat je dus echt de commitment aan jezelf maakt om tijdens die 25 minuten niet allerlei andere dingen te gaan doen. Het zou je verbazen hoe snel de tijd om is! Ik leerde voor het eerst over de pomodoro techniek in de Productivity Planner en daarna ben ik het regelmatig gaan gebruiken in drukke weken met een lange to do-lijst. Met pomodoro’s werk ik mezelf daar zo doorheen!

Hiervoor gebruik ik de gratis app Be Focused of zet ik gewoon een alarm op mijn laptop. Met de app kun je de taak invoeren en simpelweg op play drukken. Als de tijd voorbij is, krijg je een melding op je telefoon met een vrolijk geluidje. De pauze timer kun je dan ook aan zetten en voilà, zo gaat het cirkeltje weer rond. De app heeft nog een aantal andere fijne features, zoals dat je je target aantal pomodoro’s kunt instellen voor de dag en dat je kunt terugkijken in de statistieken hoe productief je bent geweest.

3. Forest

Last but not least: Forest! Waar de vorige twee apps eigenlijk vrij simpel en straightforward zijn, is Forest wat creatiever. De slogan van de app is ‘stay focused, be present’ en dat vind ik een heel mooi doel. Het is er niet alleen voor gemaakt om productiever bezig te zijn en tijdens je werk je telefoon weg te leggen, maar bijvoorbeeld ook voor een avondje met vrienden.

Wanneer je wilt focussen, zet je in Forest ook weer een timer aan. Deze staat standaard op 25 minuten, zoals de pomodoro techniek. Wanneer de timer start, plant je een boompje in je tuin. Als je eerder dan de timer afgaat je telefoon gebruikt, gaat je boompje dood. Wanneer je scherm vergrendeld is, zie je ook de melding staan ‘your tree is still growing….’. Als je de 25 minuten netjes vol maakt, staat er een boompje in je digitale tuin te shinen. Hoe vaker je de app gebruikt, hoe voller en mooier je bos wordt – tenzij je allemaal dode bomen hebt staan doordat je je telefoon gebruikt voordat de tijd om is ;). Ik vind het een erg leuke manier om mezelf te dwingen om te focussen; ik ben namelijk dan echt zo’n ei dat niet wilt dat haar boompje dood gaat. :’) De app is €2,29, maar is het geld wel waard.

Ik ben benieuwd wat jij van deze apps vindt! Laat het me weten als je ze hebt geprobeerd in de comments. Heb jij nog tips voor goede apps om je productiviteit te boosten? Ik probeer graag nieuwe uit!

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Shelley Barendregt

Shelley Barendregt

Ik ben Shelley Barendregt en ik word ontzettend blij van structuur en systemen. Mijn mailbox zal nooit 500 ongelezen e-mails bevatten en mijn laptop is netjes geordend in mapjes en categorieën. Regelmatig help ik vriendinnen en collega’s met dingen zoals hun inboxen opschonen of hun kledingkasten ordenen. Structuur, organisatie, discipline – that’s my thing!

meer over mij

Ontvang wekelijks tips om tijd te besparen en laat mij je helpen om meer structuur in je leven aan te brengen!

Populaire posts

Bedankt voor je inschrijving

Je ontvangt binnen enkele minuten een bevestiging in je inbox.